top of page

Täitsa persses ehk sõnad ja tähendused


Kas see pole huvitav, et me anname kontrolli oma meelerahu üle mitte üksnes inimestele, aga ka sõnadele?

Sitt, perse, vitt, pask – ja meis tõuseb õõv, pahakspanu.

Sitta ja perset on Eesti kirjandusklassikas tohutult palju kasutatud (nt „Jäta järele, idioot!” röökis ta. „Sa keerad mu pöidla jälle persse!”, K. Saaber).


Aga miks me omistame sõnadele – need ON lihtsalt sõnad – sellise jõu, energia ja kuvandi, mis võtab meilt meelerahu?


Need on lihtsalt sõnad ... Tõesti, need on sõnad. Muuda sõnas „pask“ kahe tähe järjekord ära, saad „paks“ ja keegi ei kergita kulmugi (kui seda just ei öelda mõnele volüümikale daamile).


Need on tähed, mis on teatud mustriga kokku laotud ja me kollektiivselt omistame sellele kuvandi, energia ja tähenduse, mis röövib meilt meelerahu. PERSSE – ja sõna taga on tõusnud kõik meie negatiivsed emotsioonid. Kas need tulid sõnast ... või meie seest? Kas „persse“ saaks meid häirida, kui meie sees juba poleks häiritust?


SÕNA kontrollib, kas sa hindad sõna ütlejat heaks, intelligentseks või rumalaks, harimatuks. SÕNA juhib sinu meelt.


Piisab, et laps ütleks „puts“ ja meil on valmis fantaseeritud kõik tema vanemate, koduse kasvatuse ja tulevikuteekonna kohta. Ühest sõnast tõuseb terve lugu, mida saame oma peas kerida ja vastavalt sellele oma suhtumise luua.


Mitte et laps võikski ropendada, aga tal võiks olla vähemalt üks ruum, kus ta saab need sõnad enda seest välja lasta, kaunis mänglevas kerguses. Et ta näeks, et nendes ei ole sügavamat tuuma või erilist energiat. Ja kui vanemad lubaks endale sellist meditatsiooni, kus nad ropendavad ennastunustavalt, siis ka nemad ei annaks oma meelerahu jõudu ära SÕNALE.


Me kardame ise neid sõnu lausuda, sest kui me lausume – äkki keegi arvab, et me oleme ebaintelligentsed –, siis see ju ON RÕVE ... Ja keegi VÕIBKI nii arvata, sest MEIE ju oleme enda sees andnud sõnale sellise jõu.


Kas sina annad sõnale kontrolli? Kas sõnad panevad su peas jutustama lugu eelarvamustest ja hinnangutest? Kas sõna võtab ära sinu meelerahu? Kas sõna saab su näolihaseid liigutada põlgusesse?

Kas sõna on tugevam kui sinu meelerahu?


Kui sõna juhib sind, siis soovitan OSHO meditatsiooni. Igal hommikul, kui üles ärkad, korda viis korda mantrat „KÄI PERSSE!“.


Tekst: Pamela Maran

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page