top of page

Kõik saab alguse mõtlemisest

Updated: Sep 19, 2022

„Kõik saab alguse mõtlemisest!“ See vana ärakäiatud lause on muutunud nii tühjaks, et see isegi ei tundu enam tõsi. Mida see siis peaks tähendama? Tunnistan ausalt, et mulle tundus see protsess käivat nii: mu mõtteist ja peast saavad alguse maagilised lained ja see maagia mõjutab justkui võlujõul ümbritsevat ja teisi inimesi ning universumit mulle tooma kõike seda, mida ma parasjagu mõtlesin. Tulemus: NULL.

Sest tegelikult ma sellesse võlumaagiasse nii väga ka ei uskunud.

Tasapisi hakkasin taipama, mida mõttejõud tegelikult tähendab. Kui tekib loogiline seos, tekib usk, siis saab mõte jõu, mis ka tulemusi toob.


Kõik saab alguse mõtlemisest. Käime selle väite läbi ühe ilmselge näite abil.

Oskar on armastavas suhtes, täis kirge ja põnevust. Viimasest mõnusast koosolemisest on juba pisut aega möödas ja ühel igaval lõunal mõtleb mees seksile. Mehe puhul on lausa füüsiliselt näha, kuidas mõte mõjutab mateeriat – antud juhul siis riista. Mõtlemisest saab alguse signaalide ja keemiliste reaktsioonide jada, mille tulemusena jõuab peenisesse rohkem verd ja tekib erektsioon. Sarnased protsessid toimuvad ka naiste puhul. MÕTE mõjutas keha füüsiliselt.


Olgu, aga KÕIK pole veel teoks saanud.

Mida rohkem anda mõttele energiat, seda enam hakkab ka keha selle mõtte täitumise nimel tööle. Lõunasest üksikust uitmõttest saab fantaasia, keha reageerib sellele veel tugevamalt. Isegi siis, kui töökohustused Oskari fookuse mujale juhivad, jääb kuklasse tiksuma idee pöörasest õhtupoolikust armsa inimesega. Terve päeva nii alateadlikult kui ka teadlikult (sest see, mis lükatakse ka teadvuseväljast perifeeriasse, jääb sinna keha edasi mõjutama, et sobilikul hetkel teadvusesse naasta) toimetanud mõte saavutab varem või hiljem oma eesmärgi – kohtumine kallimaga, komplimentide tegemine, rääkimine, hellitamine ja fantaasia elluviimine.


Kõik see, mis oli uitmõtte tasandil, lükkas käima kehalised protsessid ja juhtis käitumist antud soovi täitumise suunas. Kui tekkis energia – mida mõte ju on – siis see otsib väljundit. Kuid Oskaril võib minna ka halvasti. Kallimal oli halb päev, ta on täiesti tujutu ega soovi mõeldagi armatsemisele. Oskaril on aga tekkinud energiapotentsiaal, mis ootab väljundit, justkui kaane alla surutud keev vesi. Kui fantaasia ei saa tõeks, saab energia väljenduse näiteks konfliktis.

Teine variant on, et Oskar joob paar pudelit õlut, vaatab telekat ja püüab energiapotentsiaali maha suruda. Kui see jääb kehasse, siis väljendub see näiteks kasvava kõhuna.

Toodud näide ilmestab seda, kuidas meie tegevused saavad alguse mõttest. Kui me tahame süüa, tekib mõte ja energia potentsiaal. Sellele järgneb tegevus, energia kulutamine söögi saamiseks. See on samuti üsna ilmne.


Kuid samamoodi juhivad su käitumist KÕIK teised mõtted, mida pidevalt endale korrutad. „Ma olen nii väsinud“ väljendub selles, et aju saadab välja signaale ja loob keemilise kokteili selleks, et sa tõepoolest veel suuremat väsimust tunneksid.


„Mu töökaaslased on nii lollid“ vallandab keemiliste ühendite jada, mis muudab sind tõrksaks, mõjutab su kõneviisi, kehakeelt jne, mis omakorda loob baasi konfliktideks.

„Ma olen nii paks“, „Mul on nii suur kõht“, „Mul on kintsud jämedaks läinud“ vallandavad ahela, kus keha läheb stressi, sest ülekaalu mõttega kaasneb ka väike paanika, mille tõttu seedimine muutub aeglasemaks, tekivad söömasööstud, sest aju vajab stressi leevendamiseks endorfiine rämpstoidu söömisest jne, jne. Keha hakkabki rasva juurde koguma.


„Ma ei saa sellega hakkama“ lööb ette vaimse seina, millest on raske üle saada, aju sujuv voolavus ja koostöö takerdub ülemõtlevatesse kognitiivsete ajuosade ülekuumenemisse, ja sa ei saagi antud ülesandega hakkama.


KÕIK saabki alguse mõtlemisest, ja see on loogiline. Eelkõige aitab uute mõttemustrite loomisel alateadvuse mõjutamine, kuhu on aastakümnete jooksul tugevalt sisse pressitud pitserid sellest, kes sa oled, milleks sa oled võimeline ja kes sinust saada võib.

Kui me suudaks ületada neid mustreid ja saada üle suurimast takistusest – petlikust meelest –, võime avastada, et tõepoolest ... KÕIK saab alguse TEADLIKUST mõttetööst ja seega ... KÕIK on võimalik.


Tekst: Pamela Maran





17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page