top of page

Kes on tõeline sõber?

Üks ilus ja valus tõde – mitte keegi ei tea paremini õiget teekonda kui sina.


Me teame väga hästi klišeed, et ainult sina oled oma sisemaailma ekspert. Ometi jagame oma fantaasiaid, plaane, hirme, haavu inimestega, kes jagavad nende kohta hinnanguid ja annavad küllalt tihti sellega meile tundmuse, et see, mida me usume või tunneme, on vale.


Jagad sõbrale nalja ja ta ütleb, et ta ei leia selles midagi naljakat.

Jagad sõbrale oma ärritumist ja ta ei saa aru, miks sa nii tühise asja pärast vihastud.

Tunned, et sõber on pinges, kuid ta ütleb, et tunnetad valesti ja ilmselt on pinge sinus.

Jagad sõbrale plaane, kuid ta ei usu, et need võiksid toimida.

Küsid sõbralt nõu ja ta pakub lahenduse, mis ei tundu sulle õige.


Teise arvamus juhatab sind ikka sama tulemuseni – see, mida sa tunnetad või loomupäraselt teed, ei ole õige, kuigi sa tunned, et on. Kuid kahtlus on siiski sündinud.


Kuigi need näited paistavad „minu sõbrad küll nii ei tee“ valdkonnast, siis põhjalikumalt süübides võid avastada, kuidas su lähedased tahtmatult sinu sisetunnet hägustavad.


MITTE ÜKSKI inimene ei ole üheski valdkonnas eksimatu ekspert ega oma absoluutset tõde. MITTE ÜKSKI! Isegi siis, kui ta on suurkorporatsiooni omanik, ei pruugi tal olla õigus, et sinu unistatud teepood ei võiks olla SINU tee edu ja õnneni.


Isegi siis, kui sinu sõber NÄIB olevat rahulik ja tasakaalus, ei tähenda see, et sa ei tunneta sügavamal tasandil ära tema sisepingeid.

Isegi siis, kui sa tõesti ärritusid tühise asja peale, ei ole kellelgi õigust öelda, et sa ei tohi olla loomulik, ei tohi olla pahane.


KÕIK inimesed kannavad endas möödunud aastate koormat, südamevalu, ebaõnnestumisi, nägemust maailmast, tõekspidamisi ja KONTSEPTSIOONI, aga mitte tõde. Seetõttu on ühe sinu sündmuse või plaani peale tuhandel inimesel tuhat eri versiooni ja vastust.


Hoia nende inimeste ligi, kes lasevad sul olla loomulik. Hoia nende ligi, kes ei tekita sinus kõhklusi, kahtlusi, kes ei pane sind tundma halvasti selle pärast, mis on sinu jaoks loomulik.

Hoia nende ligi, kes ei pane sinu huumorit pahaks, isegi siis, kui see on tõeliselt kohtlane.

Hoia nende ligi, kes võtavad sind vastu sinu pahameeles murtud küüne pärast.

Hoia nende ligi, kes võtavad sind vastu su haavadega ja püüavad mõista.

Hoia nende ligi, kes toetavad sind sinu unistustes, isegi utoopilistes ja jaburates. Nad võivad küll kaasa mõelda ja AIDATA miinustele mõelda, kuid nad peavad teadma, et sinu võimalik läbikukkumine oleks sinu, mitte nende teekond.


Hoia nende ligi, kes ei püüa sulle kogu aeg nõu anda, mida SINA peaksid tegema.


Ma olen sellest aru saanud, et ma ei saa ümbritseda end inimestega, kes ei aktsepteeri minu loomulikku olekut ja püüavad oma puudujääkidega suruda mulle peale kõhklusi ja süütunnet. Ma olen selliseid hoidnud enda ligi, sest mul oli puudulikus eneseusus vaja neid, kes justkui oleksid vähemalt olemaski ja tekitaksid näilist turvatunnet. Selle asemel võimendasid nad oma mõranenud sisemaailmaga minu puudulikku eneseusku. Aga nad tegid seda selleks, et mina seda näeks ... ja ma nägin! Aitäh. Nüüd on aeg edasi liikuda!


SINA oled oma sisemaailma ekspert. See on olulisim ja ilusaim tõde, mida pead teadma. Valus pool on see, et kõik need, kes ei toeta sind sinu teekonnal, ei pea sinu ellu kuuluma. Kui sa vajad veel neid, vajad nende surkimist sinu haavades, siis kannata veel ... Kui oled piisavalt kannatanud, suudad oma haavad lappida ja edasi liikuda. Siis avastad sa pärast üksildast pikka rännakut kõrbes selle, kes on samuti oma haavad kokku õmmelnud, pikalt rännanud ja sind sellel teekonnal naeratusega tervitab ... täielikus mõistmises.


See, kes paneb su hinge helisema, mõistab sind, võtab sind vastu igas neetud sitakübemes, mida sa kaasa vead ... See, kelle sõnad ja kohalolu sind sügavalt kõnetavad ... SEE on tõeline sõber.


Tekst: Pamela Maran



61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page