top of page

Enesearengukoolitajad kulisside taga

Mulle jookseb uudisvoogu manifesteerimise superstaari video. Imeilus naine räägib küllusest, õnnest ja edust. Vaatan, et tal on üle miljoni jälgija, ta on olnud ajakirjade kaanel ja suurtel lavadel … Mulle meenub, kuidas see superstaar mõni aasta tagasi spiritualistide festivalil Eestis käies sõbranna AirBnb’s ööbis ja sinna jõhkra laga endast järele jättis ohtrate konfliktidega. Juba majutumise ajal õnnestus tal seal asju ära lõhkuda ja nartsissistliku enesekindlusega kõik sõbranna iselaguneva korteri kaela ajada. Valed ja süüdistused, mis naise suust tulid, olid kohati nii jaburad, et mulle ei mahtunud pähe, kuidas saab olla ühes inimeses kaks nii erinevat poolt.

 

Aga ajapikku olen ma saanud üha enam kinnitust sellele, et spirituaalse maailma mini- ja superstaarid on tihtipeale sellised – võimu- ja edujanused nartsissistid.

 

Teine globaalse enesearengufirma omanik ähvardas sõbrannat mustade jõududega ja pildus silmist sädemeid, kui ta ühe arusaamatuse valuraha vastu ei võta. „Sind ootab ees allakäiguspiraal, kui sa astud minu vastu. Jõud on minu poolel!“ ähvardas mees. Sõbranna oli küsinud kõigest mõtlemisaega ega soovinud müügimeheliku survestamisega kuskil kohvikus „rahudiili“ lukku lüüa. Mõistagi kartis mees, et väike arusaamatus jõuab avalikkuse ette ning tema kui superguru mainele võib pisike mõlgike tekkida.

Pärast sellest juhtumist kuulmist, ei näi selle mehe sõnavõtud usutavad.

 

Tundes ka kohalike spirituaalsete staaride telgitaguseid, võtab see kohati kukalt kratsima ja ma pole osanud seisukohta siiani võtta.

 

Esoteerik Ilona Karula on öelnud umbes nii et, et ta ei usu selgeltnägijat, kes lotovõidu numbreid ei näe; ei usu suhtenõustajat, kellel endal pole pikaaegset toimivat suhet; tervendajat, kes luumurruga emosse jookseb jne. Ma olen sellega nõus, kuid vaadates neid Eesti ja üleilma superstaare, tekib kohati nõutus – keda siis üldse eeskujuna võtta? Päriselt ka – KÕIGI elud on omamoodi perses ja muide – eriti neil, kes kipuvad jutustama sellest, kuidas peaks elama ning kes tõstavad end teadjarollis ise püünele.

 

Mõtle sellele – ükskõik, keda sa kommertsmaailmas eeskujuks ja imetlusväärseks pead, ta peidab endas pimedust. On meilgi „gurusid“, kes ayahuasca abil loodavad paremaks muutuda, oma lähedasi nartsissistlikus pimeduses peedistades; „gurusid“, kes ei suuda armastust hoida ja nimetavad omaenda kaaslasevahetusi „õppetundideks“; „gurusid“, kes toodavad koolitusi koolituste järel, sest neil lihtsalt pole raha (sh küllusekoolitused :D) jne. TÄIUSLIKKU õpetajat pole. Mõtle ükskõik, kellele, keda arvad eeskujuks olevat – ta pole täiuslik.

Want to read more?

Subscribe to pamelamaran.com to keep reading this exclusive post.

1,426 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


See väga toetas edasi liikuma sellest kohast, kus ma hetkel olen. Mitte püüdlema ülima ideaalsuse poole vaid pakkuma seda, mis on juba minus head ja leppima, et ma olen ka teiselt poolt must ja vahel kuri. Kui ma seda ei lase ohjeldamatult valla ja headust jagan, siis juba mõni inimene saabki positiivselt toetatud.

Like
bottom of page