top of page

Empaatilised ja nartsissistid

Updated: Oct 6, 2022


Käpp püsti, kes on saanud märkuse, et oled „liiga tundlik“!

Ma tean, et teid on siin pundis paa-aalju!

Teie – ülitundlikud, empaatilised, tundelised, romantilised hinged, ärge kunagi muutuge!


Sa lähed tuppa ja tunned „õhust“, mis toimub inimeste vahel. Sa elad hinge kinni hoides kaasa lähedaste traagilistele sündmustele. Sa nutad kurbade filmide peale ja häbened oma õrnatundelisust. Sa oled pärast rohkete inimestega kohtumist puruväsinud. Kaubanduskeskused, lärmakad helid, ööklubid väsitavad sind kiiresti. Sa puhkad kõikidest inimestest eemal, oma kodus, vaikuses.


Kui stiimuleid saab liiga palju, siis ülitundlik inimene ei oska hallata signaale, mis närvisüsteemi üle ujutavad. Järgneb krahh, ülevoolavad emotsioonid, ärevus, hirmud, halbade mõtete ruminatsioon vms. Kui ülitundliku kõrval on inimene, kel napib empaatiat, siis eskaleerub olukord kiiresti konfliktini.


Empaatiline inimene vajab mõistmist, toetust ja võimalust saada liigsed tundmused oma süsteemist välja, mitte hukkamõistu, mis tundeid veelgi üles kerib.


Armas empaat – sinu natuuri tõmbab nartsissistlike tüüpide poole, kes toituvad sinu heast südamest, andvast meelest, sh ka emotsioonidest, mida neil endil napib. Nad ei mõista sinu maailmatunnetust, sinu ärevust, sinu hirme, sinu vaimustust, sinu tundeid.


Nii kaua kuni sa pakud neile emotsioone – siiraid südamest tulevaid komplimente, hellitusi, armastust, hoidmisi, kuid ka ärritumisi, vihastumisi, kui nad torgivad õigeid nuppe (nt sildiga, et sa oled „liiga tundlik“), siis oled sa nartsissisti akupangaks. Nii kaua kuni ta suudab mängida sinu tunnetel, nii kaua hoiab ta sinust kümne küünega kinni.


Niipea aga kui liigud enese aktsepteerimisse ja teadlikkusesse, kaob nartsissisti huvi sinu vastu. Tema töö on tehtud – tema egoism tõukas sind eneseusku. Ja nartsissist jätkab teekonda järgmist ebakindlat empaati otsides.


Empaadil on võime tunda ja see on hea. Kui tal on ka oskus seda märgata, on ta teadlik empaat, kes on võimeline arenema.


Ja andku taevased teile, ülitundlikud kullatükid, inimest kes embab teie tundelisust ja maailmataju. Inimest, kes ei mõista teid teie tunnete pärast hukka. Kes oskab hoida teid teie haavades ja olla tõstetud teie tõusmistes. Ärge muutuge kalgiks, kuna maailm justkui soosibki kalke. Valusad inimesed näitavad vaid teed sügavamale enesesse.


Hoitud teekonda teile!


Tekst: Pamela Maran

146 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page